Visita de Josep Maria Virgili, Filòleg de Català

Aquest  passat dijous, dins del marc de la col·laboració del nostre Club Rotary amb l’Antena de Coneixement suportat per l’URV, vam presentar a Josep Maria Virgili i Ortiga, filòleg de llengua catalana i catedràtic Emèrit d’institut de llengua catalana.

Virgili dugué a terme en el Centre Cultural una conferència titulada “El català avui: Ús i qualitat” on va fer adonar al públic present, la pressió i vulnerabilitat que rep la nostra llengua i el sotmetiment al castellà que pateix actualment. Va poder fer servir una gran quantitat d’exemples quotidians per il·lustrar la seva exposició sobre la sistemàtica castellanització del català parlat actualment i la nul·la col·laboració per part dels mitjans audiovisuals públics per ajudar a revertir aquest fet.

Virgili, forma part d’un grup de filòlegs i experts en llengua catalana anomenat Cercle Vallcorba, crític amb l’estil de funcionament de l’Institut d’Estudis Catalans i els seus criteris per introduir modificacions en el nostre idioma i el disseny i informació publicada al Diccionari de la Llengua Catalana.

En acabat, el Sr. Virgili i la seva parella ens van acompanyar en el nostre sopar habitual de dijous en el Miramar. A ben sopat vam poder tenir l’ocasió de, en un entorn més distès i informal, poder comentar els canvis que ha tingut la nostra llengua a la història juntament amb els diferents canvis geopolítics que s’han esdevingut des de l’època de l’aparició dels les llengües indo-europees.

Va ser una conversa interactiva i molt participada per part dels nostres socis que demanaven el perquè de les diferents maneres que tenia cada u d’anomenar la mateixa cosa segons la procedència personal i familiar.

Especialment interessant, sorprenent i polèmica, la seva explicació del perquè “el Cabet” a Cambrils s’ha d’escriure amb “b” i no amb “v” com generalment ho veiem escrit en el nostre municipi. La paraula “Cabet” fa referència a un cap orogràfic format a la costa Cambrilenca, una petita entrada de terra al mar. Essent un Cap petit, el seu diminutiu es Cabet i no “Cavet”. Per aquesta raó va aprofitar per reclamar la correcció popular de l’escriptura d’aquest mot a les referències de carrers, vials, locals, etc. a Cambrils.

Per altra banda, en aquest mateix acte, el Mecer del Club, El Sr. Francesc Garriga, va aprofitar el moment de l’invocació Rotarària per a recordar a tots els familiars de socis que durant els darrers dos o tres mesos ens han deixat. Fet que va ser molt agraït per a tots els presents i familiars involucrats.

A més, la Sra. Presidenta del nostre Club, Aurora Fornos, com a padrina de dos nous aspirants a socis, i seguint el reglament intern del club sobre altes de socis, va aprofitar per realitzar la presentació oficial de Rosa Lucas i Josep Maria Vallès. La nostra Presidenta va llegir l’extens i complet currículum vital i professional dels dos aspirants i va obrir així el període oficial de 15 dies d’al·legacions o objeccions que tenen els actuals socis membres abans no es realitzi la imposició d’emblema Rotary en el proper sopar del dia 16 de febrer per oficialitzar l’alta.