Visita d’Alfredo García científic divulgador de l’energia Nuclear

Aquest passat dijous, el Club Rotary Cambrils va convidar un famós divulgador científic, defensor de l’energia nuclear, al nostre club. El Sr. Alfredo García Fernández, molt conegut a les xarxes socials com a ‘OperadorNuclear’, és enginyer en tècnic en telecomunicacions, llicenciat en comunicació audiovisual i té llicència d’operador i supervisor per operar la central Nuclear d’Ascó.

A més, ha rebut diversos premis per la seva tasca divulgativa com el Premi de Comunicació de la Societat Nuclear Espanyola.

La seva xerrada després de tradicional sopar va consistir en explicar perquè l’energia Nuclear ha de continuar essent un percentatge important de la producció energètica de qualsevol país. La imperiosa necessitat de reduir les emissions de carbó a l’atmosfera de planeta, fa que les energies renovables (solar i eòlic) hagin de ser prioritàries de manera general a qualsevol estratègia energètica, però degut a les seves limitacions intrínseques, han de ser reforçades necessàriament per l’energia nuclear, de zero emissions de carbó, i sense limitacions en hores de sol, vent, o manca de materials exòtics (per a plaques solars) i amb una capacitat de generació d’energia per unitat de superfície diversos ordres de magnitud superior.

A més, va explicar l’organització mundial dedicada a la vigilància i control de les centrals nuclear, incloses aquelles en països de dubtosa reputació tecnològica. Excepte Corea del Nord, ens va dir, la resta de centrals nuclears disposen d’un elevadíssim nivell de control i vigilància d’organismes externs i interns, essent actualment la indústria mundial més vigilada i regulada de totes.

Pel que fa als residus nuclears, va comentar que tots els residus nuclears generats per les centrals nuclears catalanes i espanyoles des que es va posar en marxa la primera fa 40 anys, ocupen l’equivalent a un cub de 13 metres de costat i que avui en dia no és tant complexe de gestionar.

També va explicar que actualment, la combustió fòssil de combustibles com el carbó, gas i hidrocarburs, per a la generació d’energia a tot el món, genera moltíssimes més víctimes mortals a l’any que tots els accidents nuclears succeïts fins ara, i estranyament el públic no atorga gaire gravetat a aquests fets.

Alfredo García en un moment de la seva conferència

Va informar-nos que les centrals nuclears catalanes estan sistemàticament classificades en el rànquing de les 20 més segures del món entre una llista de més de 500 centrals nuclears analitzades i que sovint ocupen primeres i segones posicions en aquest rànquing

A instàncies dels socis presents, Alfredo García, va fer un resum de les situacions que va portar a desastres com Txernòbil, Fukoshima Daichi o el possible problema a Zaporitgia (Ucraïna).

En el cas Rus, aquella central era una central orientada a la fabricació d’Urani per a fins militars bàsicament i no estava dins del control de seguretat de centrals per a producció d’energia civil. En el cas Japonès va ser el tsunami que va posar de manifest un error d’enginyeria que va obligar a totes les centrals del món a revisar a fons el seu protocol i sistema contra tsunamis i terratrèmols. Per exemple, Vandellòs és a 23 metres d’alçada i en el Mediterrani no es creu factible que hi hagi un terratrèmol com el de l’anell del foc del pacífic que provoqui un onatge de 14 metres com a Fukoshima. En el cas Ucraïnès, malgrat la propaganda militar d’ambdós costats, és una central aturada amb el combustible en repòs en piscines de refrigeració amb els reactors inactius.

Actes de Club

Per altra banda, aquest dijous es va exposar als socis que es vol iniciar un procés d’estudi de la conveniència d’agermanament del nostre club amb els clubs de Salerno i el de Treviso ambdós a Itàlia. Aquest procés s’ha de negociar amb els dos clubs i dur els termes necessaris per complir amb els requisits de Rotary Internacional. El Secretari va fer una breu exposició tècnica dels avantatges i obligacions que un agermanament implica.

A més, la presidenta Aurora Fornos, va explicar als socis que el nostre club havia rebut les distincions de Clubs donadors a la Fundació, vegeu aquest enllaç per més referències, i també el Secretari va explicar als socis el significat i el motiu d’aquestes distincions.

També es va celebrar el protocol formal d’imposició d’emblema Rotary a la nova sòcia del RC Cambrils Dra. Teresa Arrufat Cardús, eminent Neuropsicòloga per la UAB a l’institut Pere Mata.

Arrufat, és llicenciada en psicologia, màster en psicologia infantil i juvenil, màster en neuropsicologia i psicòloga especialista i experta per diferents organismes estatals. Recordem que la Dra. Arrufat ja va venir el passat 6 de març a realitzar una conferència en el nostre club amb el títol “Neuropsicologia, Raó i emoció”.

Ha col·laborat en molts estudis de recerca en la matèria, i actualment és psicòloga adjunt al Pere Mata i professora a la URV a part de tenir les seves consultes privades a Reus i a Tarragona.

Aurora Fornos i Teresa Arrufat durant la cerimònia d’imposició d’emblema Rotary

El nostre club es congratula efusivament de poder tenir entre els seus socis una figura del nostre entorn d’aquest prestigi professional i que ara vulgui afegir-se a la família Rotary per aportar el seus valors i esforç per fer un món millor.

Seguidament, també es va realitzar la presentació formal en el nostre club de la candidatura a nova sòcia de Bàrbara Beatrice Lavitola. La presidenta del nostre club, com a ‘Padrina’ de la nova sòcia, va realitzar la lectura de la presentació i trajectòria professional de la candidata. Cal recordar també que Lavitola ja va visitar-nos inicialment en el nostre club per a realitzar una aplaudida conferència anomenada “Les traduccions: Un univers desconegut”  i ara, després de mostrar molt interès en el nostre club i les nostres tasques i després de diverses visites, va presentar la seva candidatura precisament per invitació de la nostra Presidenta.

La Sra. Lavitola és graduada en Llengües estrangeres per als negocis, amb l’especialitat en lingüística corporativa per la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà, Màster en traducció científica tècnica i mèdica amb tecnologia de la traducció per l’Imperial College de Londres i creadora de Bibielle Global Translations SL amb seu a Barcelona, i amb oficines també a Milà i a Londres i que presta serveis per empreses de tot el món.

Ara comença el període reglamentari de 15 dies per a la presentació d’al·legacions per part dels socis i en cas que no rebre objecció podria ser nomenada sòcia de ple dret aquest mateix mes de juny.